خانه نرم افزار بهینه سازی انبار های اتوماتیک

نرم افزار طراحی بهینه انبار اتوماتیک

هدف از ایجاد نرم افزار بهینه سازی طراحی انبارهای اتوماتیک، تحت تکنولوژی AS/RS، کمک به انجام محاسبات پیچیده طراحی انبار های AS/RS. مسئله ای که بطورخاص در این نرم افزار به آن پرداخته شده مربوطه به ماهیت چندجایگشتی در تصمیمات ایجاد انبارهای اتوماتیک است. در این رده از تکنولوژی، ماهیت انعطاف پذیر مسئله موجب می گردد که تعدد مسائل قابل طرح، بشدت فزاینده و پیچیده گردد. نمونه ای از محدودیت های مسئله مورد بحث عبارتند از:

1. تغییرات ممکن در طول راهروهای مابین قفسه های انبار.

2. تغییرات ممکن در تعداد طبقات قفسه های انبار و در نتیجه ارتفاع انبار

3. تغییرات ممکن در تعداد راهروهای مابین قفسه های انبار.

4. تغییرات ممکن در انواع استاکر کرین مورد استفاده در طرح و تعداد تخصیص یافته به هر نوع.

5. تعیین مناسب ترین گرید وزنی استاکر کرین.

6. تعیین مناسب ترین نوع استاکر کرین به لحاظ سرعت و قیمت.

7. ...........

لذا همانطور که در نمونه محدودیت های ذکر شده ملاحظه می گردد, تعیین پاسخ بهینه حاصل از ترکیبات این محدودیت ها، منجر به تبدیل شدن مدل ریاضی به مسئله ای NP-Hard شده که نیازمند بکارگیری الگوریتم های متاهیوریستیک برای حل اینچنین مدل هائی هستیم. (جزئیات مدل ریاضی مذکور و الگوریتم حل مدل در صفحه طراحی بهینه انبار در دسترس است). باعنایت به لزوم سهولت تکرار مراحل حل مدل ریاضی ضروریست نسبت به مکانیزاسیون گام های حل مدل اقدام گردد، در این راستا با استفاده از نرم افزار Matlab اقدام به کد نویسی الگوریتم حل مدل تحت الگوریتم های ژنتیک و شبیه سازی تبرید گردید و سپس توسط قابلیت GUI نویسی این نرم افزار اقدام به ایجاد صفحات و منوهای مورد نیاز شد که خلاصه مراحل کاربری و بخش های نرم افزار بهینه سازی انبار (WOS) به شرح ذیل است:

پس از درج نام کاربری و رمز عبور در صفحه اصلي نرم افزار، کاربر می تواند از منوی File، مدل ریاضی موردنظر را فراخوانی نموده و سپس در منوی Basic Data، تغییرات بانک های داده مربوط به انواع پالت و ماشین های ذخیره- بازیابی و یا درج اطلاعات در رابطه با تجهیزات جدید را انجام دهد و در ادامه بایستی گام های متوالی ذیل را طی نماید:

1. ساختار مدل، وابسته به اندازه مسئله (که براساس ظرفیت نهایی، تعداد ماشین های ذخیره- بازیابی دردسترس، انواع پالت ها و ... )، مشخص می شود.

2. داده های مربوط به پارامترهای در دسترس (برحسب زمان و یا سرعت).

3. داده های کلی و یا جزئی زمان (اگر داده ها بر حسب زمان باشند).

4. داده های مربوط به یک طرفه و یا دوطرفه بودن ساختار انبار (اگر داده ها براساس سرعت باشند).

بدیهی است انتخاب های انجام شده در این بخش، بطور مستقیم در فعال و یا غیرفعال سازی سایر بخش های مربوط به درج اطلاعات پارامترهای مسئله، تأثیر دارد. در ادامه باید سایر اطلاعات مرتبط با پارامترهای مسئله، بصورت گام به گام در منوی Model Parameter درج شود که شامل تعریف حدود اَندیس ها، پالت ها، مشخصات ماشین ذخیره-بازیابی، ابعاد زمین، استانداردهای زمانی منتج از زمانسنجی تفکیکی عناصر تشکیل دهنده حرکت ماشین ذخیره- بازیابی و سایر پارامترها است.

در بخش تعریف اندیس ها، کاربر باید حدود مسئله را مشخص کند، لذا ابتدا، حداکثر عمق مجاز برای انباشت کالا در قفسه درج می شود و درصورتیکه که عمق انباشت بیش از سه باشد، باید عمق مورد نظر در کادر مربوطه تعیین گردد (ایجاد قفسه های با قابلیت چندین انباشت در عمق) و در ادامه بازه وزنی، انواع پالت های مورد استفاده، انواع مدل های ماشین ذخیره-بازیابی قابل خرید و سطوح ارتفاعی هر ماشین، می بایست مشخص شود که این مقادیر در مراحل بعدی مبنای حدود و ابعاد پارامترهای مسئله خواهند بود.

پنجره تعریف اندیس ها در نرم افزار طراحی بهینه انبار

سپس، انواع پالت ها و تعداد انبارش مورد نیاز، از هر نوع پالت تعیین می شود. بطور مثال همانطورکه در پنجره ذیل مشاهده می گردد، بدلیل اینکه در قسمت تعریف اندیس ها، انواع پالت معادل چهار نوع درج گردیده، لذا چهار ردیف برای انتخاب انواع پالت، دراختیار کاربر قرار داده شده است.

بخش تعریف انواع پالت در نرم افزار طراحی بهینه انبار

در مرحله بعد، ماشین های ذخیره- بازیابی و پارامترهای مربوط به آنها تعریف می شوند. همانطور که در پنجره ذیل مشاهده می گردد، انواع انتخاب های ممکن برای ماشین ذخیره- بازیابی معادل پنج حالت است (براساس تعداد حالات تعریف شده در بخش اندیس) و همچنین با فرض اینکه اطلاعات سرعت ماشین ذخیره- بازیابی در دسترس باشد (یعنی اطلاعات زمان در اختیار نباشد)، بخش زمان غیرفعال می گردد. ابعاد سایر متغیرها نیز براساس مقادیر اندیس ها، مشخص مي شود و کاربر می تواند کمیت های مربوطه را در جداول درج نماید.

پنجره تعریف ماشین ذخیره- بازیابی، در نرم افزار طراحی بهینه انبار

تعریف متغیرهای تثبیت شده در قدم بعدی و تحت پنجره ذیل انجام می شود. این بخش در تحلیل حساسیت مدل، نسبت به برخی متغیرها کاربرد دارد. به عنوان مثال، پس از حل یک مسئله، ارتفاع هر سلول 0.8 متر و تعداد سلول ها در ارتفاع، معادل 20 عدد برآورد گردیده (یعنی ارتفاع انبار 16 متر باشد) ولی کاربر می خواهد بداند که در ارتفاع مشابه برای هر سلول (0.8 متر)، اما با تعداد 18 سلول در ارتفاع، مقادير ابعاد انبار، ظرفیت ساخته شده، تعداد ماشین های ذخیره- بازیابی و ....، چگونه تغییر می کنند. برای رسیدن به پاسخ این سوال، می بایست گزینه ارتفاع سلول و تعداد سلول در ارتفاع را انتخاب کرده و پس از فعال شدن کادر مربوطه، مقادیر جدید، درج گردد. بدیهی است این رویه در مورد سایر متغیرها نیز به سهولت قابل انجام خواهد بود.

صفحه اصلی و بخش تعریف متغیرهای تثبیت شده

در گام نهایی نیز اطلاعات مربوط به متغیرها و مقدار پارامترهای مرتبط با الگوریتم های ژنتيك و شبيه سازي تبريد تعریف می شوند.

پنجره درج پارامترهاي متاهيوريستيك

در این مرحله، ضمن حل مدل ریاضی، نتائج حاصله مطابق بخش "نتائج حل مدل ریاضی" از صفحه طراحی بهینه انبار در دسترس خواهد بود.