خانه لجستیک لجستیک داخلی انبارهای مکانیزه و اتوماتیک اتوماسیون انبارش Shuttle

تکنولوژی Shuttle

يكي از انواع سيستم هاي پر کاربرد ذخيره سازي و تخليه كالا در انبارهاي نوین، تكنولوژي شاتل است كه در انواع شاتل اتوماتيك (Automatic Radio-Shuttle systems) و شاتل نيمه اتوماتيک (Semi-Automatic Radio-Shuttle systems) توليد مي گردد. در اين تکنولوژی، مسئوليت جابجائي ماژول كالا برعهده تجهيز شاتل، به عنوان انتقال دهنده پالت (Pallet Runner) مي باشد كه بدليل قابليت آدرس گیری توسط امواج راديويي (به منظور هدايت عمليات گذاشت و برداشت كالا)، راديو شاتل نيز ناميده مي شوند. اين تكنولوژي يكي از جديدترين سيستم هاي انبارش است كه به كمك انواع الگوهاي متنوع بارگذاري و باربرداري، قابليت حذف و كاهش چشمگير راهروها و درنتيجه افزايش ظرفيت و بهره وري بيشتر سطح انبارش را فراهم مي سازد. شاتل ها گزينه اي مناسب برای استفاده در انبارهاي با تراكم بالا (High density) مي باشند و بدليل اينكه ظرفيت انبارش و سرعت گردش عمليات بالاتري نيز نسبت به بسياري از روش هاي مكانيزاسيون انبار، ايجاد مي نمايند لذا از راهكارهاي قابل قبول در حوزه مكانيزاسيون يا اتوماسيون انبار محسوب مي گردند. به اختصار از مهم ترين ويژگي هاي تكنولوژي شاتل، مي توان به موارد ذيل اشاره نمود:

⦁ زمان كوتاه بارگذاري و تخليه ققفسه های درایواین به نسبت ليفتراك یا ریچتراک.

⦁ قابليت تطبيق با سيستم هاي LIFO و FIFO.

⦁ استفاده بهينه از فضاي انبارش.

⦁ كاهش نيروي انساني مسئول جابجاایی کالا.

⦁ كاهش ضايعات ناشي از بارگذاري و تخليه مستقیم توسط ليفتراك يا ساير تجهيزات مشابه.

⦁ كاهش خرابي قفسه ها، در اثر برخورد با تجهیزات حمل.

کارآمدی این تکنولوژی در تسهیل عملیات انبار کالا سبب گردیده که انواع مختلفی از شاتل ها براساس ابعاد حرکتی (شاتل تک بعدی، دوبعدی و شاتل سه بعدی) توسعه داده شود که از سطوح متفاوتی از اتوماسیون نیز بهره می برند.


شاتل تک بعدی خطی (دو جهته)

يكي از معمول ترين روش های بكارگيري شاتل، استفاده از اين تجهیز بمنظور حركت تك بعدی خطی (طولي) مي باشد. این گونه شاتل ها، مسئوليت انتقال، چينش و برداشت ماژول كالا، فقط در راستاي راهروي حركت شاتل را برعهده دارند. شاتل مذکور، بمنظور حركت در عمق قفسه ها نياز به بستري ريل مانند در دو پهلوي کانال قفسه خودراهرو (Drivin) دارد، بگونه اي كه تجهيز مذكور، توسط چرخ هایی ، بر روي ريل هاي جانبي قفسه، بدون لرزش و نوسانات مزاحم حركت نمايد.

بدیهی است روش های مختلفی جهت انتقال شاتل، از یک راهرو به راهروی دیگر، در ترکیب با قفسه های خودراهرو (Drive-in) توسعه داده شده که ساده ترین این روش ها می تواند جابجائی شاتل توسط تجهیزات حمل مانند لیفتراک یا ریچ تراک باشد.

1 / 2
2 / 2

شاتل دو بعدی

يكي از مهم ترين تغييرات به وقوع پيوسته در تكنولوژي شاتل، مربوط به بهبود روش انتقال شاتل ما بین کانال ها و قابليت دسترسي سريع به كليه راهروهاي مستقر در هر طبقه از قفسه مي باشد. لازم به توضيح است، بدلیل اینکه براي هر راهرو يك شاتل تخصيص نمی یابد، به منظور جابجائي شاتل بين راهروها، از تجهيز انتقال دهنده (carrier/Mover) استفاده مي شود.

دستگاه انتقال دهنده، قابليت جابجائي شاتل و ماژول را در سطح افقي دارا است. انتقال دهنده ها، براساس نوع شاتل و رده وزنی ماژول کالا، در اندازه های متفاوت و با قابلیت های مختلف، ساخته و بکارگرفته می شوند.

لازم بذکر است،در انواع ارتقاء یافته تکنولوژی شاتل و با هدف افزایش کارائی سیستم و تسهیل جابجائی ماشین مذکور در راهروهای تکنولوژی خود راهرو (Drive-In) ضمن حذف ماشین انتقال دهنده (Mover)از دو گروه چرخ هائی قائم بر هم بهره گرفته می شود که امکان جابجائی شاتل در دو بعد (چهار جهت) را فراهم می سازد. بدیهی است درصورت استقلال حرکت شاتل از دستگاه انتقال دهنده، بهره گیری حداکثری از شاتل ها، در تامین حداکثر ظرفیت عملیات ارسال و فراخوانی کاال در انبارهای تحت تکنولوژی مورد بحث (Shuttle Drive-In) به سهولت میسر خواهد بود

1 / 2
2 / 2

در تکنولوژی شاتل دو بعدی، از دو سری ریل عمود برهم که در دو تراز مستقل واقع هستند استفاده می گردد. یک سری از ریل ها مسئولیت جابجائی طولی شاتل از مقابل کانال های قفسه خودراهرو را برعهده دارد و سری دیگر نیز برای تردد شاتل در داخل کانال ها بکار گرفته می شوند.

1 / 2

نمای جانبی ریل گذاری در تکنولوژی شاتل دو بعدی (چهار جهته)

2 / 2

نمای فوقانی ریل گذاری در تکنولوژی شاتل دو بعدی (چهار طرفه)



شاتل سه بعدی

جدیدترین توسعه شاتل که اصطلاحاً شاتل سه بعدي (3D Shuttle) نامیده می شود، یک راهکار هوشمندانه در ایجاد سیستمی پويا با قابلیت های بسیار بالا است، بگونه ای که با ترکیب قفسه خودراهرو ، دستگاه شاتل (اعم از شاتل تک بعدی به علاوه تجهیز انتقال دهنده یا شاتل دو بعدی ) و دستگاه بالابر، قابلیت بسیار بالایی در عملیات ارسال و عودت کالا ایجاد نموده است.

1 / 3
2 / 3
3 / 3

نوعی از شاتل سه بعدی که اصطلاحاً OSR Shuttle نامیده می شود، به طور كامل در حوزه سیستم های تمام اتوماتیک قرار دارد. این تکنولوژی مشتمل برترکیبی از شاتل و بالابرهای اتوماتیک بوده که بعلت قابلیت های ویژه شاتل مورد استفاده در این تکنولوژی (جابجائی در طول راهروی بین قفسه ها، بدون نیاز به تجهیز جابجا کننده مجزا، همزمان با امکان بارگذاری و باربرداری در دو پهلوی شاتل)، توان رقابت با سایر انواع تکنولوژی های مطرح در اتوماسیون انبارش کالاهای سبک را دارا می باشد.

1 / 2
2 / 2

مهمترین موارد استفاده تكنولوژي OSR Shuttle عبارتست از:

⦁ بعنوان جایگاه اصلي ذخیره کالای انبار (در ابعاد سبد پلاستیکی تا وزن 50 کیلوگرم)

⦁ بعنوان جایگاه ذخیره کالای مابین ناحیه خرده برداری- جورچینی با ناحیه تفکیک

⦁ بعنوان جایگاه ذخیره کالای قبل از پالت چینی

⦁ بعنوان موجودی ناحیه خرده برداری- جورچینی

تکنولوژی شاتل قابلیت مشارکت عملیاتی با انواعی از تکنولوژی های انبار اتوماتیک از جمله AS/RS را دارا بوده و به این ترتیب به قابلیت های به مراتب بالاتری در عملیات انبارش کالا های سنگین نیز دست می یابد.

3 /3